21,998 downloads - November 30, 2015
We have switched to admin only, please email markwdilley@gmail if you would like to edit.

Om

From Universal Edit Button

Jump to: navigation, search
Den Allmäna Redigeringsknappen

Vad är detta?

Den allmäna redigeringsknappen är en grön ikon med en penna Ikonen för „Den Allmäna Redigeringsknappen“ i adressfältet, som indikerar att en webbsida går att redigera. Den är i stamma stil som den orange radiovågsikonen [Image:ExampleRSS.png|Feed ikonen]] som indikerar att det finns ett RSS-flöde tillgängligt.

För att se den allmänna redigeringsknappen i din webbläsare kan du installera det här Firefox-tillägget. Vi förväntar oss att webbläsare i sinom tid kommer att stödja redigeringsknappen direkt, precis som de gör med RSS-flödena.

Exempel på en "Allmäna Redigeringsknappen" i navigeringsfältet i en webbläsare

Varför redigeringsknappen spelar roll

Den allmäna redigeringsknappen Ikonen för „Den Allmäna Redigeringsknappen“ (UEB, från det engelska namnet Universal Editing Button) gör att surfare snabbare kan se när en sajt kan redigeras. Det är behagligt för surfare redan benägna att bidra, samt en inbjudan till de som ännu inte upptäckt spänningen i att bygga en gemensam resurs. Medan den här sortens allmäna redigering blir allt vanligare kan knappen komma att ses som ett hedersmärke. Det tjänar som ett incitament för att uppmuntra företag och sajtutvecklare att lägga till allmänt redigerbara komponenter till deras sajter, så att UEB Ikonen för „Den Allmäna Redigeringsknappen“ kan visas upp på dem.

På de här sätten hoppas vi att knappen katalyserar den redigerbara webbens accelerering, och hjälper till att accelerera samhällets trend mot att bygga värdefulla gemensamma resurser.

För vidare förklaring av UEB kan du lyssna på en podcast (engelska) av Ward Cunningham (wikins uppfinnare), Mark Dilley (WikiIndex.org), och Peter Kaminski (SocialText).

Bakgrund

Tim Berners-Lees initiala vision om webben var ett läsa-skriva-medium. Medan webben mognade erbjöd dock mycket få sajter deras användare att kunna skriva eller redigera. Webben blev främst ett "skrivskyddat" medium. Alla surfade på webben men få fick åtnjuda att redigera webben.

Över åren spred wiki-användare och annat redigeringsvängligt folk iden att webben borde kunna redigeras av vem som helst, när som helst. Wikipedias framgång, och den stigande användbarheten av wikier såsom wikiHow, AboutUs, wikiTravel och Wikia, visar på att öppen redigering skapar högkvalitativa informationsresurser. De "skrivskyddade" sajterna lägger allt oftare till möjlighet att delta åt alla. Wikier dyker upp i kommersiella mjukvaruprodukter och i kunderbjudanden från exempelvis nätjättar som Google. Medan allt större delar av internet blir redigerbara blir dess användare allt mer villiga och kreativa i de verktyg som gör att information kan delas mellan dem.

Redigeringsknappens historia

Samtal om den här iden började på RoCoCo (ett RecentChanges-läger) i Montreal 2007, och diskussionerna fortsatte på AboutUs-wikin. På Palo Alto RCC år 2008 utforskade en handfull personer iden, exalterades av självupptäckt, och hjälpte till att sprida iden.

Flera ideer föreslogs och designades av wiki-skribenter för UEB-ikonen, vilket bevisas i den här wikins logga. Den nuvarande ikonen wiki.png valdes från ett förslag av Ward Cunningham i diskussionernas början. Allt eftersom UEB antas av webbredigerarcommunityt, kan de bestämma sig för att modifiera ikonen (Ikonen för „Den Allmäna Redigeringsknappen“ (ny design)). Under tiden är vårt mål att lansera en knapp som fungerar över olika plattformar (wiki till en början), är oberoende av något visst språk, och är enkel men samtidigt manar på betydelsen att ha möjligheten att redigera.

Personal tools