21,998 downloads - November 30, 2015
We have switched to admin only, please email markwdilley@gmail if you would like to edit.

Noin

From Universal Edit Button

Jump to: navigation, search

Hän työskentelee!

Mikä tämä on?

Universaali muokkauspainike on vihreä kynän kuvake Ikoni ja Universaali muokkauspainike joka sijoittuu osoitepalkkiin, ja kertoo, että sivu on muokattavissasi. Se toimii samalla tavoin kuin oranssi RSS-syötettä tarkoittava radioaaltojen kuvake Ikoni RSS.

Nähdäksesi universaalin muokkauspainikkeen selaimessasi, asenna tämä Firefox-liitännäinen, (asennusopas). Ajan myötä uskomme selainten tukevan universaalia muokkauspainiketta suoraan, kuten on käynyt RSS-syötteidenkin kanssa.

Esimerkki Universaali muokkauspainike navigointipalkissa selaimen

Miksi universaali muokkauspainike on tärkeä

Universaali muokkauspainike (UMP) Ikoni ja Universaali muokkauspainike näyttää selaajalle nopeasti, että sivu on muokattavissa. Se on helpotus niille surffaajille, jotka jo haluavat pistää oman panoksensa peliin, mutta myös kutsu niille, jotka eivät ole vielä kokeneet yhteisen resurssin rakentamisen iloja. Kun tämän kaltainen muokkaus tulee yleisemmäksi, painike voi ottaa jopa kunniamerkin maineen. Se kehoittaa yhtiöitä ja sivustojen suunnittelijoita lisäämään julkisesti muokattavia osia sivustoilleen, jotta UMP Ikoni ja Universaali muokkauspainike näytettäisiin heidän sivustollaan.

Tällä tavoin toivomme, että tämä painike lisää netin muokattavuutta, ja auttaa kiihdyttämään yhteiskunnan trendiä rakentaa yhteisiä resursseja.

Jos haluat lisätietoa universaalista muokkauspainikkeesta, voit kuunnella englanninkielisen podcastin, jossa puhuvat Ward Cunningham (wikin keksijä), Mark Dilley (WikiIndex.org) sekä Peter Kaminski (SocialText).

Taustaa

Tim Berners-Leen alkuperäinen visio internetistä oli lue-muokkaa -media. Kun netti kehittyi, vain harvat nettisivustot tarjosivat mahdollisuuden kirjoittaa tai muokata. Netti muuttui pääasiallisesti "vain luku" -mediaksi. Jokainen surffaili netissä, mutta vain harva muokkasi netissä.

Vuosien saatossa wikien harjoittajat ja muut muokkaushaluiset kamut levittivät ideaa, jonka mukaan netin pitäisi olla jokaisen muokattavana, milloin tahansa. Wikipedian menestys, ja jatkuva tarve wikeille kuten wikiHow, AboutUs, wikiTravel ja Wikia todistaa, että avoin muokkaus luo korkeatasoisia informaatioresursseja. "Vain luku" -sivustot lisäävät jatkuvasti mahdollisuuksia osallistua. Wikejä ilmestyy yritysohjelmistoissa ja kuluttajatarjonnassa nettijäteiltä kuten Googlelta. Netti tulee päivittäin aina vain muokattavammaksi, netin käyttäjät muuttuvat taidokkaammiksi ja luovimmiksi työkaluissa, jotka mahdollistavat informaation jakamisen.

Universaalin muokkauspainikkeen historia

Idean keskustelu alkoi RoCoCossa (RecentChangesCamp) Montrealissa vuonna 2007, ja keskustelu jatkui AboutUs-wikissä. Palo Alto RCC:ssä vuonna 2008, kourallinen ihmisiä tutkivat idea, innostuivat löydöksistään ja auttoivat levittämään ideaa.

Monenlaisia ideoita universaalin muokkauspainikkeen kuvakkeeksi ehdotettiin ja luotiin wikimuokkaajien toimesta, ja joitain on nähtävissä wikimme logossa. Nykyinen kuvake valittiin Ward Cunninghamin ehdotuksesta keskusteluiden alussa. Kun universaalin muokkauspainikkeen adoptio kasvaa, netin muokkausyhteisöt saattavat päättää kuvakkeen muuttamisesta. Sillä välin tavoitteenamme on mainostaa painiketta, joka toimii monella alustalla (wikeillä nyt alkajaisiksi), on kielestä riippumaton ja simppeli sekä muokkaamisesta mielikuvia herättävä.

Personal tools